Yangın Alarm Sistemleri; insan sağlığını ve yaşamı tehlikeye atan etmenlere karşı erken uyarı sistemleridir. Doğrudan can sağlığını ilgilendirdiğinden binaların güvenlik ihtiyaçları arasında en önemlileridir. Yangın alarmları ofislerde, fabrikalarda, iş yerlerinde, evlerde ve kamu binalarında bulunur. Bunlar günlük yaşantının bir parçası olarak çalışmalarına devam ederler.
Algılama yöntemi ne olursa olsun, alarm tetiklenirse, sirenler binadaki insanları yangın olabileceği konusunda uyarmak ve tahliye etmek için çalışacaktır. Yangın alarm sistemi ayrıca itfaiyeyi merkezi bir istasyon aracılığıyla uyaran bir uzaktan sinyal sistemi de içerebilir.
Ortamda bir duman veya ısı algılandığında merkezi paneller alarm durumuna geçer ve sirenleri devreye sokar. Bu durumun ardından binanın yangın veya gaz algılama sirenleri sesle ve ışıkla uyarıya geçer. Merkezi kontrol biriminde de alarm oluşturulur.
Bu tetikleme işlemi sonrasında bina kapıları / turnikeleri serbest hale gelir. Algılamanın yapıldığı yere göre yangın ayırıcı kapılar serbest bırakılarak varsa yangının binanın diğer alanlarına geçmesine engel olunur.
Genel olarak 2 farklı tipte tasarlanırlar;
- Adresli Yangın Alarm Sistemleri
- Adresli yangın alarm sistemlerinde bağlı her elemanın bir adresi vardır. Dolayısıyla kullanıcı yangın alarm paneli üzerinden hangi dedektörden veya uyarı butonundan alarm verildiğini görebilir. Bu sayede kullanıcılar hangi kattaki hangi odadan alarm verildiğini görebilir ve daha kısa sürede olay yerine ulaşır.
- Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri
- Konvansiyonel yangın alarmları algılayıcıları ve ihbar butonlarını belirli gruplarda (Bölge) toplayarak alarmın hangi bölgeden verildiğini bildirebilirler. Bu durum kullanıcının bölge içindeki algılayıcıları ve ihbar butonlarını dolaşmasını gerektirir.