fps Nedir?
14/01/13
fps(Frame per Second)(Saniyedeki kare sayısı) nedir?
Fotoğraf çekerken deklanşöre her basıtığınızda 1 kare resim çekilir. Video görüntüsü ise bu resimlerin ard arda çekilip oynatılması prensibine dayanır. fps Yani saniyedeki kare sayısı video görüntüsünün 1 saniyelik kısmının kaç kareden olduğunu ifade eder.
Analog güvenlik kameraları görüntüyü kendi içlerinde işlemediğinden şu kadar kare çeker denilemez. Ancak analog kameralarda shutter (Perde) hızından söz edilebilir. Bu tür kameralarda 1/50 veya 1/60 sn ile 1/120.000sn arasında perde hızı vardır. Perde hızı, aynen fotoğraf makinesindeki deklanşöre basma olayı gibi iki perdeleme arasında 1 görüntü (kare) yakalama olarak tanımlanabilir. Kamera her iki perdeleme arasında 1 karelik resmin sinyalini üretir. Ancak iki perdeleme arası süre ne kadar az ise kamera o kadar az ışığı içerisine alacak demektir. Örneğin 1/120.000 sn perde hızıyla alınmış bir görüntü 1/60 sn perde hızıyla alınmış bir görüntüden daha karanlıktır. Nedeni ise kameranın görüntü üretmesi için geçen süre birincide 1/120.000, ikinci de ise 1/60sn'dir.
Ortam aydınlığının yeterli olmadığı durumlarda en yüksek perdeleme hızı ile daha fazla ışık içeri alınarak daha aydınlık görüntüler üretilebilir. Fakat bu durum bir başka sorunu beraberinde getirir. Özellikle hareketli araçların plakalarını okuma gibi uygulamalarda 1/60sn içinde aracın kat edeceği yol resim üzerinde binmelere neden olur. Bu da bulanıklığa (blur) neden olur. Örneğin; saatte 50km hızla seyreden bir arabanın plakasını okumak için yerleştirilmiş bir analog kameranın içinde şunlar olmaktadır:
50km/s=13,89m/sn'dir. Yani araç saniyede 13,89m yer değiştirmektedir. Kameram 1/60sn perde hızı ile çalışıyorsa kameranın 1 kare sinyalini üretmek için geçen sürede 13,89/60=0,23m=23cm yol kat etmiş olur. Karenin başı ile sonu arasında araç 23cm yer değiştirmiştir. Bu durumda hareketli aracın kamerada oluşturacağı görüntü bulanık olacaktır. 1/1.000 perde hızına alarak görüntü yakalarsak, bu süre içinde araç sadece 1,4cm yol kat etmiş olur ki bu görüntü üzerindeki bulanıklığı azaltır ve plakayı okunabilir duruma getirir. Daha yüksek perde hızıyla daha az bulanık resimler elde edilebilir.
Başta bahsettiğimiz gibi daha düşük perde hızı görüntünün kararmasına neden olacağından bu durumda ortamı aydınlatmak gerekecektir.
Ağ Kameraları ise görüntü işlemeyi kendi içlerinde yapıp kayıt ve izleme tarafına veriyi paketler halinde gönderir. Genelde ağ kameraları video görüntüsü alırken her saniye 25 resim (PAL) alırlar. Pal TV sisteminde 25 kare, NTSC TV sisteminde kare sayısı 30 olarak standartlaşmıştır. Gelişmiş ağ kameralarında 60fps ve daha üstü görüntü alma kabiliyeti de vardır.
Ağ kameralarının da aynen analog kamerada olduğu gibi perde hızına bağlı olarak görüntü ürettikleri unutulmamamlıdır. Ağ kameraları kendi içerisinde görüntü üretip paketlediğinden kameranın saniyede kaç kare (fps) resim üreteceği kamera üzerinden ayarlanmaktadır.
Aşağıda değişik kare/sn (fps) hızlarını nasıl görebileceğinize dair karşılaştırmalı bir demo videosu vardır.