Kutu (Box) ve Kubbe (Dome) Tipi Güvenlik Kamerası Farklılıkları
Güvenlik kamerası gereksinimleri bir çok durumda farklılık göstermektedir. Bu durum üreticileri farklı kamera tipleri üretmeye zorlamaktadır.
İlk üretilen güvenlik kameraları kutu tipindeyken gözetleme teknolojisinin gelişmesi, rekabetçi ve kolay ulaşılabilir fiyatların ortaya çıkmasıyla güvenlik kameraları çeşitlenmiştir. Kullanım yeri önceden bilinmediğinden üretici kamerayı dikdörtgen prizma şeklinde bir kutu içerisine yerleştirerek üretim yapmaktadır. Bu tip kameralara kutu tipi kamera denilmektedir. Bu kameralar her yere monte edilebilirler. Kameranın bakış yönünün ve açısının sınırlarını belirleyen, üzerine monte edildiği kaide (kamera ayağı) ile önüne takılan lensin kabiliyetidir. Dolayısıyla geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Bina içine montaj ayağıyla, bina dışına muhafazayla, makinaların içine, hatta teleskoplara bile monte edilmektedirler. Kısacası gözetlemek istediğimiz her yere uygun bakış açısıyla monte edilebilirler. Özellikle bina içi montajlarda kameralara ulaşmak kolay olduğundan yönünü ve açısını değiştirmek suretiyle sabotaja açıktırlar. Şebeke gerilimiyle çalışan (220VAC) modelleri vardır. Dolayısıyla ilave bir adaptöre ihtiyaç olmadan monte edilebilirler.
Kutu tipi kameraların bir diğer özelliği de lenslerinin değiştirilebilir olmasıdır. Üreticiler bu ürünleri genelde lenssiz üretirler ki kullanılacağı alana ve bakış açısına göre uygun lens seçimi yapılarak monte edilsinler. Örneğin 1/3" CCD'ye sahip, kutu tipi bir kameraya 2,8mm lens takarak 82° açıyla* bakması sağlanabilirken aynı kameraya 100mm'lik bir lens takılarak 2.75° açıyla bakması sağlanabilir. Dolayısıyla kutu tipi kamera kullanılacağı yere göre özelleştirilebilir durumdadır.
Kubbe tipi kameralar ise ters çevrilmiş cam bir kubbenin içine yerleştirilmiş modellerdir. Dışarıdan müdahale edilemeyeceği için yön değiştirme, netliğini bozma gibi sabotajlara karşı korumalıdırlar. En sık kullanım şekline göre basitleştirilmiştir. Kubbe tipi kameraların genelde kullanıldığı yerler olan iç mekanlarda, aşırı uçta lens ölçüleri gerekmediğinden 2,8-10 mm arasında değişik ölçülerde lensleri üzerlerinde gelir ve bu lensler kameranın gövdesine sabitlenmiştir. Kamera cam bir kubbe içerisinde durduğundan içinde kullanılacak lensin boyutu bellidir. Daha büyük boyutta lens kullanımı söz konusu olmaz. Genelde en sık kullanıldıkları iç mekanlarda optimum görüntüyü alabilecek 2,8-10mm arası değişen veya yine aynı ölçü sınırları içinde olan ayarlanabilir lenslerle üretilmişlerdir. Kubbenin içindeki yer kısıtlamasından dolayı şebeke gerilimiyle çalışan modelleri yok denilecek kadar azdır. İlave bir adaptörler beslemeleri sağlanabilir.
* Açılar kullanılan lensin tipine göre farklılık gösterebilir.</p>