Güvenlik Kameralarının Türleri

Güvenlik amaçlı kullanılan kameraların türleri kullanım yerine ve biçimine bakılarak adlandırılmaktadır. Dünya üzerinde etkin ve öncü üreticilerin belirledikleri bu adlardan bazıları, üretildikleri ülkelerde de doğru düzgün bir tanımlama yapamazken bizim ülkemizde de anlaşılmamaktadır. Konunun uzmanları veya izleyenleri bunları anlamakta ancak tüketici tarafında soru işaretleri barındırmaktadır. 

Bu yazının amacı: Kamera biçimini anlatmak üzere verilmiş bu adları bizim dilimize uyarlamak, insanların ürün seçimi yaparken konu hakkında iyi kötü bir fikir sahibi olmalarını sağlayacaktır. 

Örneğin bina dışındaki yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmış kamerların şekli mermiye benzediği için ingilizce "mermi, kurşun" anlamlarına gelen "bullet" tipi olarak adlandırılmıştır. Ancak bu kamerayı kendi dilimize "kurşun tipi" yada "mermi tipi" olarak çevirmek anlamından çıkaracak yada kullanılabileceği yerleri anlatmayacaktır. Ek olarak kurşun veya "mermi biçimli kamera" demek de tanımı uzatacağından daha kısa, kullanım yerini anlatabilen bir tanım geliştirilmelidir. 

 

BİÇİMLERİNE ve KULLANIM YERLERİNE GÖRE ADLANDIRMA

KUTU TİPİ
(BOX TYPE)
  
Kutu biçimindeki bu kameralar, genel amaca uygun olarak tasarlanmıştır. Kullanıcı veya kurulumcu, lens, ayak, muhafaza gibi aksesuarlarını seçerek istediği yerde kullanabilir. Sonradan takılabilir lens, uzaktan çekim işleri için büyük kolaylık sağlar. Uygun muhafaza ile patlama korumalı alanlar bu tipi ön plana çıkarır.
DIŞ ORTAM TİPİ
(BULLET TYPE)
Mermi biçiminde üretilen bu kameralar, genelde dış ortam şartlarına uygun yapıdadır. Biçimlerinden dolayı caydırıcı amaçlı olarak da bina dışında kullanılırlar. Bina içi kullanımda büyüklüklerinden dolayı estetik kaygılar barındırır.  
KUBBE TİPİ
(DOME TYPE)
Kubbe biçimindeki bu kameralar, genelde bina içlerinde kullanılırlar. Kubbe biçimli yapı tavanda veya duvarda fazla çıkıntı oluşturmaz, estetiktir. Bina dışı kullanım için Anti Vandal ve dış ortam şartlarına uygun modelleri de vardır. 
HAREKETLİ TİP (SPEED DOME TYPE)
Tek bir kamerayla daha çok alanı takip etmek üzere tasarlanan hareketli kameralar, yatay ve dikey dönme işlevlerini yapabilirken sahip oldukları zum lens ile de yakınlaştırma yapabilirler. Otomatik takip işlevi ile kişileri veya diğer hareketli nesneleri takip edebilir. Bina içi ve bina dışında kullanılabilirler. 
BALIK GÖZÜ TİPİ (FISH EYE TYPE)
Tek bir noktadan 180º veya 360º çekim için üretilmiş bu kameralar biçimlerinden dolayı kubbe tipi olarak sınıflandırılabilir. Ancak onlardan işlevsel temel farklılığını ortaya koyabilmek adına ayrı bir sınıf içerisinde üretilmektedir. 
ÇOK ALGILAYICILI TİP
(MULTISENSOR)
Gövdesinin içinde birden çok algılayıcı barındıran yapılarından dolayı bu kameralar, 180º veya 360º yüksek çözünürlüklü çekim yapabilirler. Balık gözü kameraların bükme/düzeltme için gerektirdiği işlem gücüne olan ihtiyacı ortadan kaldırırlar. Hareketli kamera barındıran modelleri de vardır.  
 EV & OFİS TİPİ
(CUBE TYPE)
Özellikle ev ve küçük ofislerde kullanılmak üzere tasarlanmış bu kameraların bir çok şekli vardır. Ağır hizmet koşullarına uygun olmayan bu modeller genel güvenlik sistemleri için tercih edilmemektedir. Özellikle "kendin-kur" setlerinde yer alırlar. 
     

KULLANIM YERLERİ VE GEREKSİNİMLERİ

Kutu Tipi Kameralar
Kutu tipi kameralar özelleştirilebilir yapısından dolayı istenilen her yerde kullanılabilir. Kutu tipi kamera satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, aksesuarlarının doğru seçilmesidir. Kameranın kullanılacağı yere ve uygulamaya uygun aksesuarları seçmeyi unutmayın. 
Gerekli parçalar;
Lens, (Bina içi) Montaj Ayağı, (Bina Dışı) Kamera Muhafazası

Kutu Tipi Kamera Yapısı

Dış Ortam Tipi Kameralar
Dış ortam tipi kameralar fabrikasyon olarak lens ve montaj ayağı gövdeye bağlı gelir. Doğrudan direğe, duvara veya tavana monte edilebilirler. Bina duvarı veya tavanı kabloları saklamaya uygun değilse montaj kutusu eklemeniz gerekir. Eğer estetik kaygılarınız yoksa bu kameralar bina içinde de kullanılabilir. 
Gerekli parçalar;
SBO-100B1SBO-126B, SBP-302PM

Dış Ortam Kamera Yapısı

Kubbe Tipi Kameralar
Kubbe tipi kameralar doğrudan tavana veya duvara monte edilebilirler. Tavan veya duvar uygun ise herhangi bir aparat gerektirmezler. Bina duvarı veya tavanı kabloları saklamaya uygun değilse montaj kutusu eklemeniz gerekir. Asma tavanlara montajı için gömme montaj aparatları vardır. Dış ortamda da kullanılabilen anti vandal, IP66, IP67,IP6K9K modelleri de vardır. 
Gerekli Parçalar (Örnek)
SHD-3000F4SBV-158G, SBP-300HM6, SBP-300WM1

Kubbe Tipi Kamera Kurulumu Örnekleri

Hareketli kamera yapısı

Hareketli Tip Kameralar 
Hareketli tip kameralar çok geniş bir alanı kapsayabilen yapısı ile özellikle uzak mesafelerde neler olup bittiğini güvenlik görevlisinin ekranına getirmek için tasarlanmıştır. Hareketli kameralari yatay, dikey hareket yeteneğinin yanı sıra yakınlaştırma ve otomatik hareket takip işlevlerini de sunarlar. Tetikleme veya tur tanımlarıyla ön tanımlı noktaları dolaşabilir. Bina içi ve bina dışında kullanılabilen tipleri vardır. Binanıza veya direğe uygun aparatları seçmelisiniz. Bu parçalar için örnekleri yandaki resimde bulabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz firmamızla iletişime geçiniz.   
Gerekli Parçalar (Örnek)
SHP-3701FSBP-300WM1, SBP-300NB, SBP-300B, SBP-300PM​

Balık Gözü Kamera Yapısı

Balık Gözü Tipi Kameralar 
Immervision firması tarafından geliştirilmiş panomorph lens teknolojisi görüntyü 360º büker. Panomorph lens teknolojisi sayesinde 1 kamera ile 360º 'lik bir alanın görüntüleri tek bir kamera sayesinde alınır. Ancak görüntü balık gözünde olduğu gibi bükülmüştür. İnsan gözünün doğru algılayabilmesi için tekrar açılması gerekir. Bu işlemi de sistemin izleyici bilgisayarı yapar. Görüntü parçalara bölüner ve bilgisayarın işlem kapasitesi kullanılarak düzleştirilir. Yararı; tek kamerayla bir çok kameranın yapacağı işi yapmış olursunuz. Örneğin 6MP'lik bir kamerayı 4'e bölerek kullandığınızda kanal başına 6/4=1,5MP'lik bir görüntü alabilirsiniz.     
Gerekli Parçalar (Örnek)
SHF-1500FSBP-300WM1, SBP-300CM, SBP-300HM5, SBP-300PM​

Çok Algılayıcılı Kamera Yapısı

Çok Algılayıcılı Tip Kameralar 
Üreticiler, balıkgözü kameralardaki bölünmeden kaynaklı çözünürlük düşmesi sorununa çözüm olarak tek gövdenin içerisine birden fazla kamera yerleştirmeyi geliştirdiler. Çok algılayıcılı kameralar gövde içerisindeki birden çok kamerayı tek bir ağ kablosu üzerinden kaydedicilere ve izleyici bilgisayarlara gönderebilmektedir. 360º veya 180º çalışabilen modelleri vardır. Her bir algılayıcı yüksek çözünürlüğe sahip olduğundan bakıl gözündeki bölünme sorunu ortadan kalkmaktadır. Parçalı yapısından dolayı bazı kameralar 2 MP seçebilirken bazılarını 5MP seçilerek birleştirilebilir. Ek olarak PTZ kamerada barındıran PNM-9320VQ modeli hem tam bir çevre kontrolü yapabilir hem de istenilen bir anda yakınlaştırmayı da sağlar. 
Gerekli Parçalar (Örnek)
SHF-1500FSBP-300WM1, SBP-300CM, SBP-300HM5, SBP-300PM​

Çok Algılayıcılı Kamera Yapısı

Ev ve Küçük Ofis Tipi Kameralar 
Ev ve ofis tipi kameralar, bir kaç kameralık sistemler için üretilmiştir. Genelde 'kendin kur' ürünleri olarak adlandırılırlar. Bulut mimarisini de barındıran bu ürünler kablosuz yapılarından dolayı evdeki veyaküçük ofisteki kablosuz ağa bağlı olarak çalışabilirler. Kurulum için herhangi bir parça gerektirmediğinden yapılandırma gereksinimleri de yoktur. 
İlgili Ürünler;
SNH-P6411BN,